Gå til indhold

65 millioner årligt til nye muligheder for efteruddannelse af faglærte og ufaglærte

19. juni 2018
Som en del af trepartsaftalen giver regeringen med en ny omstillingsfond nu tusindvis af danskere mulighed for at tage gratis uddannelsesmoduler på akademi- eller diplomuddannelser. Vigtigt skridt mod mere fleksibelt uddannelsessystem og læring hele livet, siger uddannelses- og forskningsministeren.

Mindst 6.500 faglærte og ufaglærte ansatte i offentlige og private virksomheder får nu mulighed for gratis at videreuddanne sig og få et kvalifikationsløft.

Det sker i forbindelse med ”Trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse”, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i 2017. I forlængelse af aftalen opretter Uddannelses- og Forskningsministeriet nu en omstillingsfond, og der afsættes 65 millioner kroner årligt – i 2018 dog 32,5 millioner, da ordningen startes 1. august.

Uddannelserne udbydes på erhvervsakademier, professionshøjskoler, universiteter og maskinmesterskoler over hele landet. Pengene dækker deltagerbetalingen på offentligt godkendte akademi- og diplomuddannelser.

- Min vision er, at vi skal kunne uddanne os hele livet. Vi har brug for en større vekselvirkning mellem uddannelse og erhvervsliv. Det gælder for studerende, der har taget en videregående uddannelse, men bestemt også for faglærte og ufaglærte. Med omstillingsfonden giver vi mange tusinde danskere nye muligheder for at blive klogere og tage et uddannelsesforløb i løbet af deres arbejdsliv. Og vi stiller den viden, der er på uddannelsesstederne til rådighed for flere mennesker. Omstillingsfonden er et godt skridt på vejen til et uddannelsessystem, vi kan vende tilbage til hele livet, siger uddannelses og forskningsminister Tommy Ahlers.

- Vi ved, at livslang læring er fundamentet for et fleksibelt arbejdsmarked. Særligt for de grupper på arbejdsmarkedet, der har trukket mindst på uddannelseskontoen, er det afgørende, at vi forbedrer mulighederne for, at man løbende gennem hele arbejdslivet kan få nye færdigheder og evt. skifte spor - muligheder, der sikrer, at man har et arbejde. Vi ved, at økonomi er en barriere for efteruddannelse, også på videregående niveau, hvor deltagerbetalingen er forholdsvis høj. Med omstillingsfonden vil tusindvis af ufaglærte og faglærte derfor få markant bedre muligheder for efteruddannelse på videregående niveau, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

- Det er vigtigt, at medarbejdere løbende holder deres kompetencer ajour og relevante. Det kan ske på flere måder, for eksempel via læring på jobbet eller voksen- og efteruddannelse. Danmark ligger allerede internationalt i top, hvad angår voksen- og efteruddannelse, men der er grund til fortsat fokus. Med omstillingsfonden får vi styrkede muligheder for løbende kompetenceudvikling. Det er positivt, for hvis virksomhederne ikke har adgang til medarbejdere med de rette kompetencer, så må de sige nej til nye ordrer og nye jobs. Jeg ser derfor frem til, at omstillingsfonden fremadrettet understøtter medarbejdernes løbende efteruddannelse, siger uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening, Jannik Bay.

Ufaglærte og faglærte, der er i beskæftigelse, kan dermed få et gratis kvalifikationsløft i deres fritid eller arbejdstid efter aftale med arbejdsgiveren. Der kan gives støtte til deltagerbetaling til uddannelsesmoduler på maksimalt 10.000 kroner per person årligt.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelses- og Forskningsministeriet: Chefkonsulent Jørgen Prosper Sørensen, Uddannelses- og Forskningsministeriet, tlf: 7231 9001, email:

LO-næstformand Ejner K. Holst: LO’s pressetelefon 26 11 97 10

Dansk Arbejdsgiverforening: Kristian Stokholm, journalist, tlf: 33 38 92 07 / 29 20 02 07, email: krs@da.dk

Kontakt

Torsten Asmund Sørensen
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 86 25
Email: toso@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside